BABĂ NEAGRĂ CA LA NORD

Babă Neagră ca la nordul Moldovei



Baba neagră este un chec pufos, poros, elastic și gustos ce vine de la Nordul Moldovei. Conține ingrediente simple însă trebuie să cunoașteți tehnica pregătirii lui, pentru că dacă deschideți mai înainte cuptorul, checul se desumflă și se primește cleios. Rezultatul își merită efortul, checul este atât de moale și gustos de ți se topește în gură. Culoarea neagră a checului nu este de la cacao dar de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu restul ingredientelor în timpul îndelungat de coacere. Vă îndemn să gătiți acest chec pentru a păstra tradițiile culinare moldovenești.

👉 Ingrediente:

⇒ 10 ouă de găină
⇒ 300 g zahăr
⇒ 500 ml lapte
⇒ 250 ml chefir
⇒ 370 g făină
⇒ 180 ml ulei rafinat
⇒ 40 g sodă de mâncare (stinsă în oțet)
⇒ 25 ml rachiu (se primește și cu divin (coniac))
⇒ unt pentru uns ceaunul
⇒ 1-2 linguri griș/făină de porumb de presurat în ceaun


👇 Mod de preparare:

Pentru început încălzește cuptorul la 200 grade C, fără ventilare, la regim standart.

Unge un ceaun de cel puțin 5 litri cu unt și presoară griș sau făină de porumb pe toată suprafața interioară.

Într-un vas încăpător sparge 10 ouă de găină, adaugă zahărul și amestecă cu un tel. 

Pe rând adăugă restul ingredientelor: făina cernută, lapte, ulei, chefir. 

Stinge în oțet 40 g de sodă de mâncare și adăugă în compoziție. Amestecă foarte bine, după care adăugă și 25 ml de rachiu. Omogenizează.
P.S.1 Nu omite rachiul, datorită acestui ingredient baba neagră este neagră (rezultat din interacțiunea rachiului cu soda de mâncare).

Toarnă compoziția în ceaun și acoperă cu folie de aluminiu deasupra și tot ceaunul - ca să nu se ardă baba.

Pune ceaunul în cuptorul bine preîncălzit la 200 grade C pentru 2 ore, după care schimbă temperatura la 100 grade C pentru încă 2 ore. De dorit să nu deschizi ușa cuptorului pentru verificări.

După 4 ore de copt, eu las Baba în cuptor pe noapte, să se răcească în voie, iar dimineața o servim la un ceai gustos :).

POFTĂ BUNĂ!!!

   




No comments:

Post a Comment