ECLER - O REȚETĂ REUȘITĂ EXPLICATĂ PAS CU PAS

ECLER - O REȚETĂ REUȘITĂ EXPLICATĂ PAS CU PAS

Spun unii că lumea e a celor care se trezesc devreme. Greșit! Lumea e a celor care se trezesc fericiți. (Monica Vitti)

👉 Ingrediente pentru aluat:
⇒ 150 g - făină
⇒ 125 ml - lapte
⇒ 125 ml - apă
⇒ 100 g - unt
⇒ 5 ouă medii
⇒ 1 praf de sare

👉 Ingrediente pentru cremă:
⇒ 500 ml - lapte
⇒ 60 g - făină
⇒ 100 g - zahăr
⇒ 1 păstaie de vanilie (sau un plic zahăr vanilinat)
⇒ 3 ouă
⇒ 100 ml frișcă lichidă (opțional)

👇 Mod de preparare:
Prepararea cojilor: se pune pe foc o cratiță încăpătoare în care se toarnă apa, lapte, sare și untul. Se așteaptă până untul se topește amestecând din când în când cu o spatulă. Se adaugă făina și se amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. Se obține un aluat tare care trebuie amestecat încontinuu tăind-ul cu vârful spatulei - astfel se va evapora apa ceea ce e foarte necesar. Se continuă amestecarea până nu vor mai ieși aburi. Se stinge și se ia de pe foc lăsând cratița la răcit pentru 5 minute.

Se mixează aluatul obținut cu ajutorul unui mixer, astfel se va evapora excesul de aburi care au mai rămas în aluat și totodată compoziția se va răci ca să se poată adăuga ouăle câte unul pe rând. După adăugarea fiecărui ou se amestecă foarte bine, până la omogenizare.

Cu ajutorul unui poș în care se pune aluatul se ”desenează” eclerele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Eclerele pot fi lungi (ca în poză) sau rotunde, în funcție de mărimea care se dorește.
Nota 1: Pentru ca eclerele să fie egale, pe verso hârtiei de copt, se desenează, cu ajutorul unui creion simplu, locul unde se va turna aluatul.
Nota 2: Se lasă loc între eclere întrucât acestea cresc foarte mult în volum.

Tava se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 grade C pentru 10 min., timp în care UȘA cuptorului NU SE DESCHIDE!

După expirarea celor 10 min. temperatura în cuptor se setează la 180 grade C pentru încă 15 - 20 min, până eclerele se rumenesc ușor. Se deschide ușa cuptorului, se face câte o găurică în fiecare ecler și se lasă în cuptor să se usuce ( cu ușa cuptorului întredeschisă) timp de 15 - 20 minute.

Prepararea cremei: Într-un bol se mixează cu un tel ouăle cu zahăr, apoi se adaugă făină și se amestecă până se obține o compoziție omogenă, fără cocoloașe.

Într-o cratiță se pune laptele la fiert cu o păstaie de vanilie (care se crestează pe mijloc, se scot semințele și se pun și ele în lapte). Se așteaptă fierberea laptelui, după care se ia de pe foc și se scoate păstaia de vanilie (nu mai e nevoie de ea). În lapte se adaugă compoziție de ouă, zahăr și făină, amestecând încontinuu, apoi se pune cratița la foc și se amestecă până crema se întăreșește și începe să se dezlipească de fundul cratiței, atenție însă că crema se arde foarte ușor. Se stinge focul și se lasă crema la răcit.
Notă: Pentru ca crema să nu facă coajă, se pune peste cratiță o folie de plastic alimentar.

(Opțional). Se mixează crema și se adaugă frișcă lichidă, astfel crema va deveni mai lichidă, mai cremoasă și mai ușoară.

Se crestează eclerele pe mijloc și se adaugă crema în interior cu ajutorul unei lingure sau unui poș.

Se decorează cu ciocolată topită.

Se servește ca desert la o ceașcă de cafea sau ceai.

POFTĂ BUNĂ!!!

No comments:

Post a Comment